Get Adobe Flash player

HÍREK

2018.09.27.
Növekvő erdők Magyarországon
XXII. Erdők Hete Programsorozat
2018.04.23.
AZ ERDŐ REJTELMEI
három napos jutalom tábor
2018.04.03.
2018.03.27.
2018.03.26.


Az erdei iskola fenntartója


Kiskunsági Erdészeti és
Faipari Zrt.
(www.kefag.hu)


Társoldalaink


Faiskola és dísznövénykertészet
(www.juniperus.hu)
Tűzgyújtási tilalmak

Kecskeméti Arborétum

Kecskemét északnyugati részén található az ismeretterjesztés, a kutatás, a szabad- téri felüdülés és a környezetvédelem céljait szolgáló, 62 hektáros Kecskeméti Arborétum.

A gyűjtemény nemcsak kellemes kirándulóhely, hanem termőhely állékonysági és meteorológiai vizsgála- tok, madártani megfigyelések és a tanítás-tanulás színhelye is. Mivel az arborétum az uralkodó szél irányában (ÉNy) található, jelentős a szélvédő, a városba érkező levegőre gyakorolt kondicionáló hatása is.

A botanikus kertet évente mintegy hatvanezren keresik fel, az ország távolabbi vidékeiről is érkező látogatók, óvodások, iskolások, szak- emberek és más érdeklődők kedvelt kirándulóhelye. A szervezett csoportok részére szóló szakvezetés és a növényismereti foglal- kozások mellett az egyéni látogatók „önkép- zését" a tanösvények növény-, rovar- és állatvilág-ismertető, éghajlati és talajviszo- nyokat bemutató táblái segítik. A gyűjtemény a Vackor Vár Erdei Iskola egyik oktatási helyszíne is.

Az arborétum három fő részre tagolódik: véderdősáv, tölgygyűjtemény és gyűjteményes rész.

A központi, mintegy 25 hektáros területen elhelyezkedő gyűjtemény 14 ösvényén végig- sétálva mintegy 900-féle fát, cserjét fedez- hetünk fel, amelyek elhelyezésére morfológiai jellemzőik, rendszertani besorolásuk, igényeik és származási helyük figyelembe vételével került sor. Megtekinthető és bejárható a Mediterrán, az Atlantikus és a Pacifikus észak-amerikai, a Kelet-ázsiai, a Balkáni, a Pannóniai ösvény, illetve a Színes lombok, az Örökzöldek ösvénye, a Virágos fák és cserjék körútja, a Hosszútűs fenyők, Ciprusok, Borókák ösvénye, a Sziktűrők és vízked- velők, illetve a Szárazságtűrők ösvénye. Minden sétaút mentén növényismertető táblák segítik a fák és cserjék megismerését.

A gyűjteményes részt véderdő övezet veszi körül, amely kedvezően befolyásolja a mikro- klímát, és egyben bemutatja az Alföld főbb erdőállomány típusait is. Jelentősebb fafajok: kocsányos tölgy, fehérnyár, kőrisek, szilek, juharok. A botanikus kert legfiatalabb része az a tölgygyűjtemény, amely a hazai illetve egyes külhoni, száraz viszonyokat elviselő tölgytípu- sokat mutatja be, mintegy 16 hektáron.

Az arborétum szerves részét alkotja a közel 2 hektáros egyházi terület, melyen a több évszázados műemlék Mária kápolna áll, szomszédságában kálvária, kegyeleti hely, Lourdes-i barlang, szabadtéri oltár, sziklakert és a Magyar Szentek szoborsétánya található.

A Kecskeméti Arborétum a Magyar Arboré- tumok és Botanikus Kertek Szövetségén belül különféle szakmai vizsgálatokba is bekapcsolódik.

A növénygyűjtemény létrehozása, gazdagítása során számos olyan beruházásra került sor, amelyek a látogatók igényeihez igazodnak: fából készült kilátó, esőbeállók, pergola, az ösvények mentén és a Kápolna dombon található asztalok, padok, tornapálya és fajátszótér.

Elérhetőség:
6000 Kecskemét, Nyíri út 48.
Tel.: 76/492-455
Fax: 76/328-318
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A gyűjteményes részt véderdő övezet veszi körül, amely kedvezően befolyásolja a mikroklímát, és egyben bemutatja az Alföld főbb erdőállomány-típusait is, jelentősebb fafajai: kocsányos tölgy, fehér nyár, kőrisek, szilek, juharok. Az arborétum legfiatalabb része a tölgygyűjtemény, amely hazai illetve egyes külhoni, száraz viszonyokat elviselő tölgytípusokat mutat be mintegy 16 hektáron.

Nyitva tartás:
Nyáron: 8-20 óra között • Tavasszal, ősszel: 8-17, 8-18, 19 óra között
Télen: 8-16 óra között

Az arborétumot május 15-től június 15-ig csak előre bejelentett csoportok látogathatják, december 1-től 24-ig zárva tart.

Szakvezetés előzetes bejelentkezés alapján kérhető. Autóbuszok számára alkalmas parkoló a Kápolna felőli bejáratnál található.

Játszótér gyerekekkel

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ.. Adatkezelési tájékoztató

Elfogadom a sütik használatát.