Get Adobe Flash player

HÍREK

2018.09.27.
Növekvő erdők Magyarországon
XXII. Erdők Hete Programsorozat
2018.04.23.
AZ ERDŐ REJTELMEI
három napos jutalom tábor
2018.04.03.
2018.03.27.
2018.03.26.


Az erdei iskola fenntartója


Kiskunsági Erdészeti és
Faipari Zrt.
(www.kefag.hu)


Társoldalaink


Faiskola és dísznövénykertészet
(www.juniperus.hu)
Tűzgyújtási tilalmak

Szent Hubertus Parkerdő

A KEFAG Zrt. fenntartásában lévő 1200 hektáros Nyíri Vadaskertből lekerített 26 hektár, a Szent Hubertus Parkerdő évtizedek óta nyitva áll a pihenni, kikapcsolódni vágyók számára.
2003-ban itt nyitotta meg kapuit a Vackor Vár Erdei Iskola is, melynek egyik oktatási helyszíne a Nyíri-erdészházban berendezett „Szulyovszky-féle” gyűjtemény, ahol „élő történelem óra” keretében ismerkedhetnek a látogatók a történelem nagyjaival a Kossuth- és Petőfi ereklyékkel berendezett szobákban. Az 1848 méter hosszú tanösvényen tájékoztató táblák segítségével ismerhetik meg a kirándulók a Nyíri-erdő élővilágát, az aszfaltos kézilabda-pálya pedig remek lehetőséget kínál a labdajátékok kedvelőinek. A tanösvény egy távolabbi pontján magaslesről figyelhetik meg a vadon élő állatok (őz, dámvad, vaddisznó) viselkedését.

1848-49-es gyűjtemény

Az 1905-ben épült erdészház közel 20 éven át (1969-től) lakhelyéül szolgált Szulyovszky László (1944-1999) kerületvezető erdésztechnikus és családja számára, majd a rendszerváltást követően (1989) „múzeummá” alakult át, méltó helyet adva az erdész által évek alatt összegyűjtött „szabadságharcos” ereklyéknek. A mintegy 700 db-ra rúgó magángyűjtemény (könyvek, festmények, érmék, kardok és lőfegyverek, viseletek) méltó emléket állítanak a forradalom és szabadságharc eseményeinek, kiemelkedő személyiségeinek. A relikviákat a család 1993-ban a Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány gondozásába adta. Az erdészházat körülölelő ligeterdő padokkal, tűzrakóhelyekkel és szaletlivel évente több ezer látogatónak biztosít tökéletes helyszínt baráti/családi rendezvények lebonyolítására, vagy nyújt megpihenési lehetőséget pl. a Kápolnák útján túrázók számára.

kecskemetitv.hu

Szent Hubertus kápolna

A gyűjtemény szomszédságában valódi kis ékszerdoboz az 1993-ban fából megépített – az Országos Vadásznap keretében felavatott - Szent Hubertus kápolna, amelyet szintén Szulyovszky László álmodott a Nyíri-erdei tisztásra.
1999. október 6-án a kiskunsági erdészek a kápolna mellett álló hatalmas tölgyfa árnyékában síremléket állítottak a kiváló erdésznek.
A kápolna előtti tisztáson rendezi meg a KEFAG Zrt. és a Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány a Március 15-i Ünnepi Megemlékezést (folytatva az 1989-ben Szulyovszky László által megkezdett rendezvénysorozatot), mely évről-évre sok ezer érdeklődőt vonz Kecskemét-Hetényegyházára. Az ünnepség különlegessége, hogy a műsorban ágyúdörgéssel, puskaropogással fűszerezett lovas csatajelenettel idézi fel a szabadságharc eseményeit a Bács Megyei Huszár Bandérium és Tüzérüteg, valamint a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület. A mindenkori megemlékezők mellett évről-évre hetényegyházi diákok, a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Móricz Zsigmond Általános Iskolája tanulói is szerepelnek a megemlékezésen.

youtube.com

Aradi Vértanúk Emlékhelye

Szintén Szulyovszky László nevéhez fűződik az 1996-ban létrehozott, Aradi vértanúk arcképeivel fából elkészített emlékhely, melynél hagyományosan megrendezésre kerül az Október 6-i Ünnepi Megemlékezés is. A kopjafákat Németh László tanár, a rajtuk elhelyezett 13 Aradi vértanú és Batthyány Lajos tűzzománc képeit Balanyi Károly grafikus művész készítette.

youtube.com

geocaching.hu

Millecentenáriumi Emlékmű

A Szabadságharc1848-1849 Alapít¬vány kezdeményezésére készült el az erdészház mögötti tisztást körülö¬lelő hársfakör középpontjában az emlékoszlop. A hagyományok szerint a hársfákat a Millenium tiszteletére egy erdészelődünk ültette, utódai pedig napjainkig méltón őrzik a famatuzsálemeket, és az 1996-ban a kör közepén felállított Millecentenáriumi Emlékoszlopot is, melynek gyönyörű tűzzománc mozaik képét a Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola tűzzománc szakköre készítette.

A Szent Hubertus Parkerdő március 15-től október 6-ig (szerdától vasárnapig) 9-18 óráig szabadon látogatható. (Kérjük, a Vackor Vár Erdei Iskola területét kerüljék, biztosítva a csoportok és a foglalkozások nyugalmát!)
A 1848-49-es gyűjtemény március 15-től október 6-ig (csütörtöktől vasárnapig) 9-18 óráig tart nyitva, és ingyenesen megtekinthető.
Információ: Szulyovszky Ági +36 30 588 02 88

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ.. Adatkezelési tájékoztató

Elfogadom a sütik használatát.