Get Adobe Flash player

HÍREK

2018.09.27.
Növekvő erdők Magyarországon
XXII. Erdők Hete Programsorozat
2018.04.23.
AZ ERDŐ REJTELMEI
három napos jutalom tábor
2018.04.03.
2018.03.27.
2018.03.26.


Az erdei iskola fenntartója


Kiskunsági Erdészeti és
Faipari Zrt.
(www.kefag.hu)


Társoldalaink


Faiskola és dísznövénykertészet
(www.juniperus.hu)
Tűzgyújtási tilalmak

Utainkon erdők kísérnek...

A KEFAG Rt. 1993-ban alakult, majd 2006-tól KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. néven működik, tulajdonosa 100%-ban az MNV Zrt. A társaság és jogelődei több mint hat évtizede gondozzák a Duna-Tisza köze erdeit. Kiemelt tevékenységei közé a mag- és csemetetermesztés, az erdőművelés, a fahasználat, az erdőgazdálkodási szolgáltatások, a faipar, a kereskedelem és a vadgazdálkodás tartozik.

Társaságunk, a KEFAG Zrt. Bács-Kiskun megye állami erdőterületeiből 59.967 hektárt kezel, ebből természetvédelmi rendeltetésű 4.549 hektár, az összes erdőterület 8%-a. Védett területen kijelölt Natura 2000 terület 4.354 hektár, nem védett területen kijelölt Natura 2000 terület 7.022 ha. Az összes valamilyen okból természetvédelmi korlátozással érintett terület 11.571 ha (19,3%). A jelentős részben kedvezőtlen termőhelyi adottságú, talajvízhiányos területeken létesített mesterséges kultúrerdők, valamint kisebb részben a Duna és a Tisza mentén elhelyezkedő galéria- és hullámtéri erdők mozaikszerű szétszórtságban helyezkednek el. Az erdőállomány fafaj-összetételében az erdei- és a feketefenyő 46%, az akác 22%, a nemesnyár 4% részarányú, míg az őshonos fafajok (tölgy, fehérnyár, egyéb lombok) aránya 28%.

Hagyományos erdészeteink: Észak-Kiskunsági Erdészet, Bugaci Erdészet, Császártöltési Erdészet, Dél-Kiskunsági Erdészet

Nevelt csemete: 15-20 millió /év

Kitermelt faanyag: átlagosan 180-200 ezer nettó m3 /év

Biomassza-termelés: 10-15 ezer nettó m3 /év

Faanyag-értékesítés: 135 ezer m3 saját, 75 ezer m3 más szektorból /év

Export: 65-70%

Két faipari üzemünkben – Bugaci Faipari üzem, Ökopál Raklap üzem – évente 900 ezer db minősített rakodólapot készítünk, emellett évi 400 ezer db egyedi, egyutas, ún. ipari raklapot is gyártunk.

Vadgazdálkodási tevékenységünkre a nagyobb vadászati csomagok értékesítése jellemző.

Hagyományos tevékenységeink mellett számos közjóléti és közhasznú feladatot is ellátunk. Fenntartjuk és működtetjük a páratlan szépségű, 62 hektáros, 14 tanösvényű Kecskeméti Arborétumot, a 26 hektáros, gazdag növény- és állatvilággal rendelkező Vackor Vár Erdei Iskolát, valamint a homoki erdőtelepítés történetét bemutató Alföldfásítási Múzeumot. Üzemeltetjük a Tőserdő Kastélyt, a bugaci Bucka Szállót és Oktatási Kabinetet valamint Bugacon egy vadászházat. Folyamatosan karbantartjuk az ismeretterjesztést és a környezeti nevelést szolgáló parkerdeinket (kecskeméti Csalánosi és Nyíri Parkerdő, Császártöltési Parkerdő, Kelebiai Parkerdő).

Az országos hírű Juniperus Parkerdészetünk közreműködésével részt vállalunk a térség zöldfelületeinek kialakításában, azok fenntartásában, illetve az autópálya-fásításokban is.

Éves árbevételünk 2009-ben 4,4 milliárd forint volt, alkalmazotti létszámunk 339 fő. Erdőművelési, szállítási, rakodási tevékenységet folytató, komplex gépi szolgáltatást nyújtó leányvállalatunk, a Kiskunsági Erdőgép Kft. pedig 48 főt foglalkoztat. A közvetlenül társaságunkhoz kapcsolódó vállalkozások száma több mint 200, amelyek további mintegy 1.000 embernek biztosítanak munkalehetőséget.

Az eredményes gazdálkodás érdekében – alkalmazkodva az adott természeti és gazdasági környezethez – folyamatosan fejlesztjük eszközállományunkat, gépparkunkat, és az elérhető legkorszerűbb technológiákat vezetjük be. Nagy hangsúlyt fektetünk a maggazdálkodásra, a kiváló minőségű, magas genetikai értékkel rendelkező szaporítóanyag-termelésre, amelyhez a tudományos hátteret társaságunk országos viszonylatban is egyedülálló Erdészeti Szaporítóanyag Termesztési Központja, az ESZTK biztosítja.

Tevékenységünk során törekszünk a bel- és külföldi piacokon elfoglalt helyünk megtartására, illetve részesedésünk növelésére. Termelésünk és szolgáltatásaink színvonalának folyamatos javításával igyekszünk megfelelni partnereink növekvő igényeinek. Ennek érdekében működtetjük az MSZ EN ISO 9001:2001 minőségirányítási rendszert is.

A szakhatóságokkal, önkormányzatokkal, partnerekkel korrekt, párbeszéden alapuló együttműködésre törekszünk. A környezetvédelmi előírásoknak megfelelve segítjük a társadalom környezettudatos nevelését és a környezetterhelés csökkentését. Nagyra értékeljük a szakmai összefogást, az Országos Erdészeti Egyesület és az Alföldi Erdőkért Egyesület tagjaként aktív szerepet vállalunk a szervezetek működésében és az aktuális témákat, kutatási eredményeket megvitató rendezvények szervezésében, lebonyolításában.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ.. Adatkezelési tájékoztató

Elfogadom a sütik használatát.