HÍREK

2024.03.27.
Kalandozz a Vackor Várban!

Bővebben>>

2024.02.27.
A KEFAG Zrt. erdei programjai
2024-ben


Bővebben>>


Az erdei iskola fenntartója


Kiskunsági Erdészeti és
Faipari Zrt.
(www.kefag.hu)


Társoldalaink


Faiskola és dísznövénykertészet
(www.juniperus.hu)
Tűzgyújtási tilalmak

Kecskemét, a "Hírös város"

Szemet gyönyörködtető város
Kecskemét, a közel 110 ezer lelket számláló "hírös város" az Alföld dinamikusan fejlõdõ települése. A történelmi múltú város az ország szívében, félúton Budapest és Szeged között fekszik, és messze földön ismert az „aranyhomokon" meghonosított kajszibarackjáról, megénekelt Cifrapalotájáról, költõket ihletõ templomtornyairól, ízes tájnyelvérõl, kulturális hagyományairól.
Több mint csodálatos
A történelmi főtér áll előttünk, mely több mint csodálatos. A benne levő épületek egy-egy kor névjegyeit viselik, önálló életet élnek, kapcsolatot teremtve egymással. Városunk főtere így egy sajátos atmoszférát sugall, a múlt és jelen kapcsolatának igényét fogalmazza meg, és üzenetet közvetít a jövő számára.
Bűbájos épület
Lechner Ödön és Pártos Gyula 1897-ben felavatott épülete, a kecskeméti Városháza, új formanyelvének köszönhetően igen jelentős szerepet tölt be Kecskemét város életében, első számú jelképévé, a polgári fejlődés szimbólumává vált. A Városháza középrizalitjában található a kétszintes díszterem, közgyűlési terem, ahol a gazdagon díszített berendezések mellett Székely Bertalan 1896-os millenniumhoz kapcsolódó falképei láthatók, valamint uralkodók és államférfiak egészalakos képei, továbbá a pusztaszeri gyűlés vérszerződés jelenete és Ferenc József 1867-es megkoronázása.
Harangjáték
A Városháza főhomlokzatán, az árkádos kocsifelhajtó fölött elhelyezett harangjáték 37 harangja többek között Kodály Zoltán Háry-szvitjének dallamait is megszólaltatja.
Katona József Színház
A túlnyomórészt barokkos elemeket tartalmazó eklektikus palota 1896-ra készült el, a bécsi Hellmer-Fellner építésziroda tervei alapján.
Cifrapalota
Tervezõje Márkus Géza, a szecesszió értõ mestere, aki 1902-ben álmodta meg ezt a gy önyörû palotát. Külön figyelmet érdemelnek mázas homlokzati díszei, íves formái, az ellipszis alaprajzú, két szintet átfogó díszterme, az ún. Pávás terem gazdag, erősen plasztikus stukkódíszítése. A puhán hullámzó pártázattal záruló épületet magas nyeregtető fedi, mely színes pirogránit cseréppel borított, a sarkokat pedig kerámiaplasztikák hangsúlyozzák.

Tudomány és Technika Háza (Zsinagóga)

Ifj. Zitterbart János tervei alapján az 1860-as évek elején készült épület mór-romantikus stílusa, perzsa kupolája elárulja, hogy eredetileg zsinagógaként működött. Napjainkban kulturális és tudományos konferenciáknak, kiállításoknak ad helyet.
Ifjúsági Otthon (Iparos Otthon)
A helyi kézművesek egykori közösségi házát, az Iparos Otthont 1905-ben építették, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján. A szecessziós épületet kerámiadíszek, kovácsoltvas ablakrácsok és erkélyek egyedi vonalvezetése teszi mozgalmassá.
Ó- és Újkollégium
A klasszicista stílusú Ókollégium 1830-ban épült, Hofrichter József tervei alapján, a mellette álló Újkollégium pedig 1911-ben Mende Valér elképzelései szerint.


Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet

Az 1973-ban alapított intézet, a magyar zenepedagógia világszerte ismert és elismert műhelye. Fő feladata Kodály Zoltán szellemi hagyatékának őrzése, az ének-zene oktatás Kodály által kimunkált elméletének ápolása.
Egymást tisztelve
A békében és egymást tisztelve élõ felekezetek templomaikat, istentiszteleti helyeiket mind a fõtér közelében építették fel. A vallási csoportok kapcsolatát az együttmunkálkodás jellemezte, hiszen a felekezeti hovatartozásnál szinte mindig erõsebb volt a kecskemétiség érzése.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ.. Adatkezelési tájékoztató

Elfogadom a sütik használatát.