HÍREK

2024.03.27.
Kalandozz a Vackor Várban!

Bővebben>>

2024.02.27.
A KEFAG Zrt. erdei programjai
2024-ben


Bővebben>>


Az erdei iskola fenntartója


Kiskunsági Erdészeti és
Faipari Zrt.
(www.kefag.hu)


Társoldalaink


Faiskola és dísznövénykertészet
(www.juniperus.hu)
Tűzgyújtási tilalmak

Szent Hubertus Parkerdő

A KEFAG Zrt. fenntartásában lévő 1200 hektáros Nyíri Vadaskertből lekerített 26 hektár, a Szent Hubertus Parkerdő évtizedek óta nyitva áll a pihenni, kikapcsolódni vágyók számára.
2003-ban itt nyitotta meg kapuit a Vackor Vár Erdei Iskola is, melynek egyik oktatási helyszíne a Nyíri-erdészházban berendezett „Szulyovszky-féle” gyűjtemény, ahol „élő történelem óra” keretében ismerkedhetnek a látogatók a történelem nagyjaival a Kossuth- és Petőfi ereklyékkel berendezett szobákban. Az 1848 méter hosszú tanösvényen tájékoztató táblák segítségével ismerhetik meg a kirándulók a Nyíri-erdő élővilágát, az aszfaltos kézilabda-pálya pedig remek lehetőséget kínál a labdajátékok kedvelőinek. A tanösvény egy távolabbi pontján magaslesről figyelhetik meg a vadon élő állatok (őz, dámvad, vaddisznó) viselkedését.

1848-49-es gyűjtemény

Az 1905-ben épült erdészház közel 20 éven át (1969-től) lakhelyéül szolgált Szulyovszky László (1944-1999) kerületvezető erdésztechnikus és családja számára, majd a rendszerváltást követően (1989) „múzeummá” alakult át, méltó helyet adva az erdész által évek alatt összegyűjtött „szabadságharcos” ereklyéknek. A mintegy 700 db-ra rúgó magángyűjtemény (könyvek, festmények, érmék, kardok és lőfegyverek, viseletek) méltó emléket állítanak a forradalom és szabadságharc eseményeinek, kiemelkedő személyiségeinek. A relikviákat a család 1993-ban a Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány gondozásába adta. Az erdészházat körülölelő ligeterdő padokkal, tűzrakóhelyekkel és szaletlivel évente több ezer látogatónak biztosít tökéletes helyszínt baráti/családi rendezvények lebonyolítására, vagy nyújt megpihenési lehetőséget pl. a Kápolnák útján túrázók számára.

kecskemetitv.hu

Szent Hubertus kápolna

A gyűjtemény szomszédságában valódi kis ékszerdoboz az 1993-ban fából megépített – az Országos Vadásznap keretében felavatott - Szent Hubertus kápolna, amelyet szintén Szulyovszky László álmodott a Nyíri-erdei tisztásra.
1999. október 6-án a kiskunsági erdészek a kápolna mellett álló hatalmas tölgyfa árnyékában síremléket állítottak a kiváló erdésznek.
A kápolna előtti tisztáson rendezi meg a KEFAG Zrt. és a Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány a Március 15-i Ünnepi Megemlékezést (folytatva az 1989-ben Szulyovszky László által megkezdett rendezvénysorozatot), mely évről-évre sok ezer érdeklődőt vonz Kecskemét-Hetényegyházára. Az ünnepség különlegessége, hogy a műsorban ágyúdörgéssel, puskaropogással fűszerezett lovas csatajelenettel idézi fel a szabadságharc eseményeit a Bács Megyei Huszár Bandérium és Tüzérüteg, valamint a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület. A mindenkori megemlékezők mellett évről-évre hetényegyházi diákok, a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Móricz Zsigmond Általános Iskolája tanulói is szerepelnek a megemlékezésen.

youtube.com

Aradi Vértanúk Emlékhelye

Szintén Szulyovszky László nevéhez fűződik az 1996-ban létrehozott, Aradi vértanúk arcképeivel fából elkészített emlékhely, melynél hagyományosan megrendezésre kerül az Október 6-i Ünnepi Megemlékezés is. A kopjafákat Németh László tanár, a rajtuk elhelyezett 13 Aradi vértanú és Batthyány Lajos tűzzománc képeit Balanyi Károly grafikus művész készítette.

youtube.com

geocaching.hu

Millecentenáriumi Emlékmű

A Szabadságharc1848-1849 Alapít¬vány kezdeményezésére készült el az erdészház mögötti tisztást körülö¬lelő hársfakör középpontjában az emlékoszlop. A hagyományok szerint a hársfákat a Millenium tiszteletére egy erdészelődünk ültette, utódai pedig napjainkig méltón őrzik a famatuzsálemeket, és az 1996-ban a kör közepén felállított Millecentenáriumi Emlékoszlopot is, melynek gyönyörű tűzzománc mozaik képét a Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola tűzzománc szakköre készítette.

A Szent Hubertus Parkerdő március 15-től október 6-ig (szerdától vasárnapig) 9-18 óráig szabadon látogatható. (Kérjük, a Vackor Vár Erdei Iskola területét kerüljék, biztosítva a csoportok és a foglalkozások nyugalmát!)
A 1848-49-es gyűjtemény március 15-től október 6-ig (csütörtöktől vasárnapig) 9-18 óráig tart nyitva, és ingyenesen megtekinthető.
Információ: Szulyovszky Ági +36 30 588 02 88

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ.. Adatkezelési tájékoztató

Elfogadom a sütik használatát.