HÍREK

2024.03.27.
Kalandozz a Vackor Várban!

Bővebben>>

2024.02.27.
A KEFAG Zrt. erdei programjai
2024-ben


Bővebben>>


Az erdei iskola fenntartója


Kiskunsági Erdészeti és
Faipari Zrt.
(www.kefag.hu)


Társoldalaink


Faiskola és dísznövénykertészet
(www.juniperus.hu)
Tűzgyújtási tilalmak

Utainkon erdők kísérnek...

A KEFAG Rt. 1993-ban alakult, majd 2006-tól KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. néven működik, tulajdonosa 100%-ban az MNV Zrt. A társaság és jogelődei több mint hat évtizede gondozzák a Duna-Tisza köze erdeit. Kiemelt tevékenységei közé a mag- és csemetetermesztés, az erdőművelés, a fahasználat, az erdőgazdálkodási szolgáltatások, a faipar, a kereskedelem és a vadgazdálkodás tartozik.

Társaságunk, a KEFAG Zrt. Bács-Kiskun megye állami erdőterületeiből 59.967 hektárt kezel, ebből természetvédelmi rendeltetésű 4.549 hektár, az összes erdőterület 8%-a. Védett területen kijelölt Natura 2000 terület 4.354 hektár, nem védett területen kijelölt Natura 2000 terület 7.022 ha. Az összes valamilyen okból természetvédelmi korlátozással érintett terület 11.571 ha (19,3%). A jelentős részben kedvezőtlen termőhelyi adottságú, talajvízhiányos területeken létesített mesterséges kultúrerdők, valamint kisebb részben a Duna és a Tisza mentén elhelyezkedő galéria- és hullámtéri erdők mozaikszerű szétszórtságban helyezkednek el. Az erdőállomány fafaj-összetételében az erdei- és a feketefenyő 46%, az akác 22%, a nemesnyár 4% részarányú, míg az őshonos fafajok (tölgy, fehérnyár, egyéb lombok) aránya 28%.

Hagyományos erdészeteink: Észak-Kiskunsági Erdészet, Bugaci Erdészet, Császártöltési Erdészet, Dél-Kiskunsági Erdészet

Nevelt csemete: 15-20 millió /év

Kitermelt faanyag: átlagosan 180-200 ezer nettó m3 /év

Biomassza-termelés: 10-15 ezer nettó m3 /év

Faanyag-értékesítés: 135 ezer m3 saját, 75 ezer m3 más szektorból /év

Export: 65-70%

Két faipari üzemünkben – Bugaci Faipari üzem, Ökopál Raklap üzem – évente 900 ezer db minősített rakodólapot készítünk, emellett évi 400 ezer db egyedi, egyutas, ún. ipari raklapot is gyártunk.

Vadgazdálkodási tevékenységünkre a nagyobb vadászati csomagok értékesítése jellemző.

Hagyományos tevékenységeink mellett számos közjóléti és közhasznú feladatot is ellátunk. Fenntartjuk és működtetjük a páratlan szépségű, 62 hektáros, 14 tanösvényű Kecskeméti Arborétumot, a 26 hektáros, gazdag növény- és állatvilággal rendelkező Vackor Vár Erdei Iskolát, valamint a homoki erdőtelepítés történetét bemutató Alföldfásítási Múzeumot. Üzemeltetjük a Tőserdő Kastélyt, a bugaci Bucka Szállót és Oktatási Kabinetet valamint Bugacon egy vadászházat. Folyamatosan karbantartjuk az ismeretterjesztést és a környezeti nevelést szolgáló parkerdeinket (kecskeméti Csalánosi és Nyíri Parkerdő, Császártöltési Parkerdő, Kelebiai Parkerdő).

Az országos hírű Juniperus Parkerdészetünk közreműködésével részt vállalunk a térség zöldfelületeinek kialakításában, azok fenntartásában, illetve az autópálya-fásításokban is.

Éves árbevételünk 2009-ben 4,4 milliárd forint volt, alkalmazotti létszámunk 339 fő. Erdőművelési, szállítási, rakodási tevékenységet folytató, komplex gépi szolgáltatást nyújtó leányvállalatunk, a Kiskunsági Erdőgép Kft. pedig 48 főt foglalkoztat. A közvetlenül társaságunkhoz kapcsolódó vállalkozások száma több mint 200, amelyek további mintegy 1.000 embernek biztosítanak munkalehetőséget.

Az eredményes gazdálkodás érdekében – alkalmazkodva az adott természeti és gazdasági környezethez – folyamatosan fejlesztjük eszközállományunkat, gépparkunkat, és az elérhető legkorszerűbb technológiákat vezetjük be. Nagy hangsúlyt fektetünk a maggazdálkodásra, a kiváló minőségű, magas genetikai értékkel rendelkező szaporítóanyag-termelésre, amelyhez a tudományos hátteret társaságunk országos viszonylatban is egyedülálló Erdészeti Szaporítóanyag Termesztési Központja, az ESZTK biztosítja.

Tevékenységünk során törekszünk a bel- és külföldi piacokon elfoglalt helyünk megtartására, illetve részesedésünk növelésére. Termelésünk és szolgáltatásaink színvonalának folyamatos javításával igyekszünk megfelelni partnereink növekvő igényeinek. Ennek érdekében működtetjük az MSZ EN ISO 9001:2001 minőségirányítási rendszert is.

A szakhatóságokkal, önkormányzatokkal, partnerekkel korrekt, párbeszéden alapuló együttműködésre törekszünk. A környezetvédelmi előírásoknak megfelelve segítjük a társadalom környezettudatos nevelését és a környezetterhelés csökkentését. Nagyra értékeljük a szakmai összefogást, az Országos Erdészeti Egyesület és az Alföldi Erdőkért Egyesület tagjaként aktív szerepet vállalunk a szervezetek működésében és az aktuális témákat, kutatási eredményeket megvitató rendezvények szervezésében, lebonyolításában.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ.. Adatkezelési tájékoztató

Elfogadom a sütik használatát.