HÍREK

2024.03.27.
Kalandozz a Vackor Várban!

Bővebben>>

2024.02.27.
A KEFAG Zrt. erdei programjai
2024-ben


Bővebben>>


Az erdei iskola fenntartója


Kiskunsági Erdészeti és
Faipari Zrt.
(www.kefag.hu)


Társoldalaink


Faiskola és dísznövénykertészet
(www.juniperus.hu)
Tűzgyújtási tilalmak

Kecskeméti Arborétum

Kecskemét északnyugati részén található az ismeretterjesztés, a kutatás, a szabad- téri felüdülés és a környezetvédelem céljait szolgáló, 62 hektáros Kecskeméti Arborétum.

A gyűjtemény nemcsak kellemes kirándulóhely, hanem termőhely állékonysági és meteorológiai vizsgála- tok, madártani megfigyelések és a tanítás-tanulás színhelye is. Mivel az arborétum az uralkodó szél irányában (ÉNy) található, jelentős a szélvédő, a városba érkező levegőre gyakorolt kondicionáló hatása is.

A botanikus kertet évente mintegy hatvanezren keresik fel, az ország távolabbi vidékeiről is érkező látogatók, óvodások, iskolások, szak- emberek és más érdeklődők kedvelt kirándulóhelye. A szervezett csoportok részére szóló szakvezetés és a növényismereti foglal- kozások mellett az egyéni látogatók „önkép- zését" a tanösvények növény-, rovar- és állatvilág-ismertető, éghajlati és talajviszo- nyokat bemutató táblái segítik. A gyűjtemény a Vackor Vár Erdei Iskola egyik oktatási helyszíne is.

Az arborétum három fő részre tagolódik: véderdősáv, tölgygyűjtemény és gyűjteményes rész.

A központi, mintegy 25 hektáros területen elhelyezkedő gyűjtemény 14 ösvényén végig- sétálva mintegy 900-féle fát, cserjét fedez- hetünk fel, amelyek elhelyezésére morfológiai jellemzőik, rendszertani besorolásuk, igényeik és származási helyük figyelembe vételével került sor. Megtekinthető és bejárható a Mediterrán, az Atlantikus és a Pacifikus észak-amerikai, a Kelet-ázsiai, a Balkáni, a Pannóniai ösvény, illetve a Színes lombok, az Örökzöldek ösvénye, a Virágos fák és cserjék körútja, a Hosszútűs fenyők, Ciprusok, Borókák ösvénye, a Sziktűrők és vízked- velők, illetve a Szárazságtűrők ösvénye. Minden sétaút mentén növényismertető táblák segítik a fák és cserjék megismerését.

A gyűjteményes részt véderdő övezet veszi körül, amely kedvezően befolyásolja a mikro- klímát, és egyben bemutatja az Alföld főbb erdőállomány típusait is. Jelentősebb fafajok: kocsányos tölgy, fehérnyár, kőrisek, szilek, juharok. A botanikus kert legfiatalabb része az a tölgygyűjtemény, amely a hazai illetve egyes külhoni, száraz viszonyokat elviselő tölgytípu- sokat mutatja be, mintegy 16 hektáron.

Az arborétum szerves részét alkotja a közel 2 hektáros egyházi terület, melyen a több évszázados műemlék Mária kápolna áll, szomszédságában kálvária, kegyeleti hely, Lourdes-i barlang, szabadtéri oltár, sziklakert és a Magyar Szentek szoborsétánya található.

A Kecskeméti Arborétum a Magyar Arboré- tumok és Botanikus Kertek Szövetségén belül különféle szakmai vizsgálatokba is bekapcsolódik.

A növénygyűjtemény létrehozása, gazdagítása során számos olyan beruházásra került sor, amelyek a látogatók igényeihez igazodnak: fából készült kilátó, esőbeállók, pergola, az ösvények mentén és a Kápolna dombon található asztalok, padok, tornapálya és fajátszótér.

Elérhetőség:
6000 Kecskemét, Nyíri út 48.
Tel.: 76/492-455
Fax: 76/328-318
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A gyűjteményes részt véderdő övezet veszi körül, amely kedvezően befolyásolja a mikroklímát, és egyben bemutatja az Alföld főbb erdőállomány-típusait is, jelentősebb fafajai: kocsányos tölgy, fehér nyár, kőrisek, szilek, juharok. Az arborétum legfiatalabb része a tölgygyűjtemény, amely hazai illetve egyes külhoni, száraz viszonyokat elviselő tölgytípusokat mutat be mintegy 16 hektáron.

Nyitva tartás:
Nyáron: 8-20 óra között • Tavasszal, ősszel: 8-17, 8-18, 19 óra között
Télen: 8-16 óra között

Az arborétumot május 15-től június 15-ig csak előre bejelentett csoportok látogathatják, december 1-től 24-ig zárva tart.

Szakvezetés előzetes bejelentkezés alapján kérhető. Autóbuszok számára alkalmas parkoló a Kápolna felőli bejáratnál található.

Játszótér gyerekekkel

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ.. Adatkezelési tájékoztató

Elfogadom a sütik használatát.