HÍREK

2024.03.27.
Kalandozz a Vackor Várban!

Bővebben>>

2024.02.27.
A KEFAG Zrt. erdei programjai
2024-ben


Bővebben>>


Az erdei iskola fenntartója


Kiskunsági Erdészeti és
Faipari Zrt.
(www.kefag.hu)


Társoldalaink


Faiskola és dísznövénykertészet
(www.juniperus.hu)
Tűzgyújtási tilalmak

Foglalkozások alsó tagozatosoknak

„Erdőjáró” program

 

1. Nyíri erdő
» 1.1. Kódorgó (tanösvény-túra, falusi gazdaság)
» 1.2. Vadleselkedő (fajmeghatározás, vadles)
» 1.3. Kukkoló (mikroszkóp, időjárás-megfigyelés, csillagászat)
» 1.4. Kézművelődő (terméskép-készítés, kézműves foglalkozás)

2. Gazdálkodj okosan!
» 2.1. Erdészkedő (erdészeti ismeretek, környezet- és természetvédelem)
» 2.2. Vadászkodó (vadászat, íjászat)

3. Életmód
» 3.1. Kóstolgató (gyógynövények, gombák, népi gyógymódok)
» 3.2. Túlélő (erdőtorna, erdei tízpróba)
» 3.3. Bölcselkedő (tábortűz, bátorságpróba)

 

Mintaórarend
» 5 napos mintaórarend

 


 

A FOGLALKOZÁSOK RÉSZLETES ISMERTETÉSE

 

1. Nyíri erdő

 

1.1. Kódorgó

Az Erdei Iskolához tartozó 26+52 hektáros erdőrészlet területén kialakított ismertető táblákkal ellátott tanösvényen túrázunk, amelynek állomásai az erdőrészletre jellemző növénytársulások közelében találhatók.
A program egyik legfontosabb része, ráhangolja a gyerekeket az előttük álló napok történéseire. Ennek során tudatosítjuk a helyes viselkedést az erdőben, próbáljuk „visszalassítani városi sebességről erdősebességre” a gyerekeket.

A 3 nap alatt végigjárjuk a kocsányos tölgyest, a fehérnyárast, a mogyorós-tölgyest, ismereteket szereznek a száraz homokpusztai növénytársulásokról, talaj vizsgálatokat végeznek, hangokat és nyomokat keresnek az erdőben.

Az erdei iskolához tartozó szolgálati ház kertjében működtetjük saját falusi gazdaságunkat, ahol a gyerekek folyamatosan figyelemmel kísérhetik az állatok viselkedését (halastó, lovak, mangalica malac, kecskék, rackajuhok, baromfiak: csirke, tyúk, kakas, kacsa, liba, gyöngytyúk, pulyka, valamint háziasított/simogatható borz, őz és dámszarvas.Részt vehetnek az állatok etetésében, tisztán tartásában, s fejhetnek kecskét is.

Időtartam: 2 óra

 

1.2. Vadleselkedő

A foglalkozás első részében a határozás menetét tanítjuk meg, a második részében 2-3 fős csoportokban, önállóan végeznek fajmeghatározásokat könyvek segítségével a tanösvény közvetlen környezetében.
Vadles: A tetővel ellátott magasles az iskola elkerített területéről nyújt betekintést az ezer hektáros vadaskert életébe. Az állatok rendszeres etetése garantálja minden „leselkedő” csoport számára a szóróra érkező dámszarvasok, vaddisznók és őzek közvetlen megfigyelését. A magasles méretei miatt több estére elosztva, 10-12 fős csoportokban jutnak el a gyerekek vadlesre (olykor hajnali lesre is).

Időtartam: 2 óra

 

1.3. Kukkoló

A kamerával ellátott TV-re kivetített mikroszkóp láthatóvá teszi a láthatatlan dolgokat.

Időjárás megfigyelés: a hőmérséklet, szél és csapadék vizsgálata folyamatos, az adatokat rögzítik az erdei naplóba. Éjszaka csillagösvényen járunk, tájékozódni tanulunk.

Időtartam: folyamatos, összesen 2 óra

 

1.4. Kézművelődő

Terméskép-készítés: az erdőben gyűjtött természetes anyagokból csoportos munkával „erdő-makettek” készítése a szállásépület mellett, s az elkészült kép ismertetése egy rövid történet elmesélésével.

Kézműves foglalkozások - fafaragás: duduló- és mogyoróceruza készítés.

A foglalkozások célja a tevékenykedtetés, az önállóan létrehozott alkotás öröme, a megmunkálás technikája, az anyag ismerete, a szerszámok helyes használata, mely fejleszti a koncentrációt és a kézügyességet.

Időtartam: 2 óra

 

» Vissza a tetejére

 


 

2. Gazdálkodj okosan!

Célunk az erdészekről kialakult negatív társadalmi kép („favágók”) újraformázása. A gyerekek megismerkednek az erdészek magas fokú természet- és környezetvédelmi tevékenységével, több évtizedre előremutató gondolkodásmódjával, a vadászat tervszerű szelekciós szerepével. Érezzenek felelősséget környezetük védelme iránt, legyenek tisztában azokkal a káros civilizációs hatásokkal, amelyeket a helytelen természethasználat miatt vagyunk kénytelenek elviselni.

 

2.1. Erdészkedő

Bemutatjuk a kiskunsági erdőgazdálkodást. A fa, mint egyed és mint egy életközösség része. A fa részei, évgyűrűk elemzése, szerkezetének vizsgálata. A fa felhasználási módjai, megújuló energiaforrás. Az erdészhivatás. A KEFAG ZRT környezet- és természetvédelmi tevékenysége. Védett élőlények az erdőben.

Időtartam: 2 óra

 

2.2. Vadászkodó

A vadászat története, eszközei, fajtái. A vadászat a művészetekben, a gasztronómiában és a gyakorlatban: íjászat. Vadfajok bemutatása vadlesen és preparátum formájában.

Időtartam: 3 óra

 

» Vissza a tetejére

 


 

3. Életmód

Célunk az egészség iránti igény kialakítása a gyerekekben. Tudják, hogy az EGÉSZ-ség TELJES-séget jelent, ami szoros kapcsolatban áll a természettel. Megtapasztalhatják a természetes életmód előnyét és az egészséges táplálkozást. Megismernek néhány egyszerű ősi gyógymódot, az erdő „gyümölcseit”, s ezek elkészítési módjait. Sokat mozognak szabad levegőn.

 

3.1. Kóstolgató

A gyógynövény-gyűjtő-, gomba-határozó túrákon bemutatjuk az erdő gyümölcseinek fogyaszthatóságát, elkészítésének módjait, elemezzük a gyógy- és esetleges káros hatásaikat és közben említést teszünk ezek népi gyógyászati alkalmazásáról.

Időtartam: 2 óra

 

3.2. Túlélő

Erdőtorna: reggeli gyakorlatok mezítláb a harmatos fűben (jóga, taichi, játékok), melyek megkönnyítik a nap feladataira való ráhangolódást.

Erdei tízpróba: a hét „megkoronázása”, csapatverseny formájában adnak számot az itt megszerzett tudásról. Íjászat, tuskódobás, kötélhúzás, lajhármászás, mocsárjárás, botos ügyességi gyakorlatok, futás, talicska tolás, célba dobás termésekkel, „baranta”, ostorpattogtatás, csatacsillag dobás...

Időtartam: 2 óra

 

3.3. Bölcselkedő

Tábortűz: kihasználva közösségformáló erejét ún. Bölcsesség-fórumokat tartunk, melynek során a gyerekek kifejezik véleményüket, pl. a természetes életmódról.

Bátorságpróba: a nappali fényben már megismert területen, az éj sötétjében kell tájékozódási verseny-feladatokat megoldani, mintegy számot adva a 3 nap alatt megszerzett tudásról.

Időtartam: 2 óra

 

» Vissza a tetejére

 


 

5 napos mintaórarend

 

Időpont Foglalkozás
1. nap  
Délelőtt Érkezés, szobafoglalás
Kódorgó (tanösvény-túra, falusi gazdaság)
Délután Erdészkedő (term.-körny.véd.)
Kukkoló (mikroszkóp)
Vadászkodó
Este Kukkoló (vadles)
Vadászkodó (íjászat)
Bölcselkedő (tábortűz)
2. nap  
Reggel Túlélő (erdőtorna)
Délelőtt Vadászkodó (vadászati ismeretek)
Erdészkedő (erdőgazdálkodás)
Kézművelődő (terméskép)
Délután Táplálkozó (gyógynöv., gombák)
Kukkoló (időjárás)
Vadleselkedő (fajmeghatározás)
Este Kukkoló (vadles)
3. nap  
Reggel Túlélő (erdőtorna)
Délelőtt 1848-as Múzeum
Délután Népi játékok, néptánc
Este Kukkoló (vadles)
4. nap  
Reggel Túlélő (erdőtorna)
Délelőtt Túlélő (erdei tízpróba)
Délután Túlélő (erdei tízpróba)
Este Kukkoló (vadles)
Bölcselkedő (bátorságpróba)
5. nap  
Reggel Túlélő (erdőtorna)
Délelőtt EGÉSZ-ség (kenyérsütés kemencében)
Délután Kézművelődő (fafaragás)
Táborzárás, értékelés
Hazautazás

 

» Vissza a tetejére

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ.. Adatkezelési tájékoztató

Elfogadom a sütik használatát.